Morskie oko...

Na obiadek rybka w trochę mniej popularnym niż zazwyczaj wydaniu :)


Idealna dla tych, którzy odczuwają już lekką monotonię przyrządzając ją wciąż na patelni. Czas na trochę koloru :)
Rybka pod cukiniową osłonką:
-filet rybny (u mnie był to mintaj) 
-fasolka szparagowa podduszona na odrobinie oleju kokosowego+oliwie z chili 
-kasza jaglana z dodatkiem kurkumy, curry
-kapusta kiszona
Sos z cukinii:
- 1 niewielka cukinia
-1 marchewka pokrojona w talarki
-cebulka
-przecier pomidorowy+oliwa
Warzywa do sosu poddusić na patelni, na końcu wlać przecier rozrobiony z niewielką ilością oliwy, dodać do nich dowolnych przypraw,przede wszystkim dużą ilość ziół prowansalskich, następnie dodać do warzyw i jeszcze chwilkę razem dusić na małym ogniu. Filety ułożyć na brytfance i polać sosem. Piec w temp.180 stopni przez ok.25 min :) 
Kaszę jaglaną ugotować z dodatkiem kurkumy i curry.
100 g rybki dostarcza aż 16 g łatwo przyswajalnego białka. Mintaj jest też produktem niskokalorycznym więc jest polecany szczególnie osobom będącym na diecie redukcyjnej :) Poza tym dostarcza dużej ilości selenu, który przydaje się w większych ilościach osobom cierpiącym na dolegliwości ze strony tarczycy, posiada także znaczącą ilość witaminy B12, której niedobory pojawiają się u osób niejedzących produktów mięsnych a mająca ogromny wpływ na syntezę składników naszej krwi. Mintaj dodatkowo odznacza się niską zdolnością do akumulacji rtęci.

*Jedzenie przełamuje monotonię* R.Rowell

Komentarze

Popularne posty