W barwach zieleni...

W dzisiejszy piękny, delikatnie popołudniowy sobotni moment przedstawiam Wam bohaterkę nr 1 dzisiejszego zamieszania, czyli cukinię.



Cukinie faszerowane z sosikiem miętowym
- 2 duże cukinie 
- 200-300 g mięsa z indyka
- 2 papryki
- 200 g kaszy jaglanej
- 50 g fety
- jogurt naturalny
- limonka
- mięta, tymianek
Kroimy cukinie na pół i pozbywamy się ich zawartości i przekładamy do osobnego naczynia. Następnie przedzielamy na mniejsze łódeczki. Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Mięso z indyka kroimy na małe kostki i dusimy pod przykryciem na patelni. Gdy mięso będzie już gotowe dodajemy do niego pokrojoną paprykę i miąższ z cukinii i dalej dusimy. 
W międzyczasie przygotowujemy banalnie prosty sosik: mieszamy jogurt naturalny z sokiem z limonki i świeżą miętą (można dodać odrobinę miodu). 
Do indyka z papryką i cukinią dodać kaszę jaglaną i wymieszać razem i gotowe, można już faszerować cukinie dodając na wierzch pokrojone kawałki fety.
Następnie-> piekarnik -> 180 stopni ->ok.40 min
Do tego można ugotować zieloną fasolkę szparagową i podawać razem na talerzu dla małego uzupełnienia diety w kwas foliowy i witaminę A.

Cukinia ma na swoim koncie wiele cudownych właściwości, jest przede wszystkim warzywem lekkostrawnym. Odkwasza nasz organizm, zapobiegając nadkwasocie. Jej wartość kaloryczna jest niska, więc jest polecana osobom będącym na diecie redukcyjnej. Ponadto ma niski indeks glikemiczny sprawdzając się jako idealna przekąska dla cukrzyków. Ma również duże ilości potasu regulującego nasze ciśnienie krwi, pracę nerek oraz gospodarkę wodną naszego organizmu.

Smacznego :D


*Zdrowie jest tym czynnikiem, który daje wartości wszystkim zerom w życiu*-B.Fontenelle




Komentarze

Popularne posty